RETETA COCKTAIL CUBA LIBRE

RETETA COCKTAIL CUBA LIBRE

Cuba Libre este un cocktail cu o istorie bogată, provenind din frumoasa și colorata Cuba, așa cum se poate ghicii și din nume. Una dintre cele mai consumate băuturi din lume, Cuba Libre este un mix de arome, ușor de preparat, care te cucerește de la prima gustare.

 1. Istoria Cuba Libre: De unde provine mai exact?
 2. Rețeta Cuba Libre: ingredientele și mod de preparare
 3. Tot ce nu știai despre Cuba Libre

1. Istoria Cuba Libre: De unde provine mai exact?

Cu o istorie mai veche de un secol, sintagma “Cuba Libre” marchează două evenimente importante din istoria cubaneză: momentul în care imperiul spaniol pierde puterea asupra insulei Cuba și sfârșitul Războiului pentru Independență Cubanez care a durat 3 ani, sfârșindu-se în 1898 cu victoria cubaneză. Armata cubaneză a fost sprijinită de armata Statelor Unite în lupta împotriva trupelor spaniole.

Soldații americani, localizați în frumoasa Havana, zonă recunoscută pentru romul de calitate, obișnuiau să consume o băutură obținută prin amestecarea romului, felii zemoase de lime și Coca Cola, băutură descoperită recent în Michigan de către farmacistul John Pemberton.

Înainte ca armata americană să ajungă pe teritoriul cubanez, soldații obișnuiau să amestece o parte Coca-Cola și o parte whisky, pentru ca abia după ce gustă rom pentru prima dată să adapteze rețeta la ingredientele locale. Băutura ere pregătită în pahare de whisky, iar legenda spune că fraza, deja consacrată, vine de la un soldat din trupele americane, care după ce a comandat acest mix a ținut să facă un toast: “Por Cuba Libre!”. Fraza era cunoscută ca un laitmotiv pentru trupele americane, fiind folosită pentru a energiza și motiva soldații în timpul luptelor.

Abia în 1920, odată cu prohibiția americană, Cuba Libre reușește să câștige din ce în ce mai multă popularitate. Cuba, având relații strânse cu mafia din Statele Unite ale Americii, a devenit principalul importator de băuturi pe teritoriul american, iar Cuba Libre a devenit unul dintre cele mai consumate cocktailuri. În 1944, Cuba Libre câștigă popularitate și pe teritoriul Europei odată cu sosirea trupelor americane în Normandia, în nordul Franței.

În 1959, deliciosul cocktail devine aproape imposibil de realizat din cauza embargoului impus de Cuba, Americii, fiind dificil de găsit ambele ingrediente, rom și Coca Cola, în ambele țări simultan. Importul de Bacardi a fost interzis pe teritoriul american, în timp ce băutura acidulată de culoare neagră a fost interzisă în Cuba.

În prezent, cocktailul Cuba Libre este al doilea cel mai băut cocktail din lume, popularitatea datorându-se probabil prețului scăzut al ingredientelor și simplitatea preparării. Deși și-a pierdut din simbolistică, cea care te duce cu gândul la istoria bogată cubaneză, Cuba Libre rămâne un cocktail cu o istorie bogată, care amintește de lupta pentru independență a Cubei, soldați americani și mafia americană.

2. Rețeta Cuba Libre: ingredientele și mod de preparare

Cuba Libre este un cocktail aromat, caracteristic Cubei prin culori, arome și parfum. O rețetă disputată, Bacardi și Havana caută să își însușească drepturi depline asupra acestui cocktail, însă doar consumatorii sunt cei care decid ingredientul principal, romul.

Ingrediente (o persoană):

 • 50 ml Havana Club Especial sau Bacardi Gold - ambele sortimente le găsești disponibile pe debaut.ro la un preț imbatabil
 • 100 ml Coca-Cola
 • 1 lime tăiat în felii
 • Cuburi de gheață

Dacă dorești să prepari rețeta pentru două persoane trebuie doar să dublezi cantitățiile.

Mod de preparare:

 1. Începe prin a zdrobii cuburile de gheață într-un pahar înalt și lat care a fost răcit în prealabil. 
 2. Adaugă romul selectat peste cuburile de gheață. Havana Club Especial este un rom cubanez elegant, de culoare brună, cu gust sofisticat de vanilie și scorțișoară. Havana Club Especial poate fi achiziționat de pe debaut.ro la un preț atractiv.  Bacardi Gold este un rom deosebit, învechit timp de 2 ani în butoaie de stejar, cu gust dulce-amărui, note de vanilie, lemn de stejar și nuci caramelizate. Bacardi Gold este disponibil pe debaut.ro și poate fi achiziționat la un preț atrăgător. 
 3. Stoarce 3 felii de lime peste rom, dar fii atent să nu adaugi și pulpă de la fruct.  
 4. Adaugă Coca-Cola peste mixul obținut deja.
 5. Ornează paharul cu o felie de lime, pe care o poți pune pe gura paharului. Opțional poți adăuga felii de lime și în interiorul paharului.

3. Tot ce nu știai despre Cuba Libre

 1. Există 2 variațiuni ale cunoscutului Cuba Libre: Cuba Pintada (Cuba pătată) si Cuba Campechana. Cuba Pintada are la bază 3 ingrediente: rom, apă minerală și puțină cola, cât să coloreze mixul. Campechana se prepară din rom, multă apă minerală și spre deosebire de Cuba Pintada, se adaugă o cantitate mare de Cola. 
 2. Există un cocktail numit Cuban Missile Crisis  (criza cubaneză a rachetelor), perfect pentru cei care preferă un cocktail mai tare, acesta având la bază un rom mai tare, precum Bacardi 151 care are un procent de alcool de 75.5%. 
 3. Cuba Libre are 157 de calorii, 0% grăsimi, 5% carbohidrați, 1% sodium și 5% vitamina C. Dacă te simți vinovat că ai consumat un pahar din deliciosul Cuba Libre poți arde caloriile prin 13 minute de alergat, 30 de minute de mers sau 23 de minute de antrenament cu greutăți. 
 4. În orice parte a lumii băutura care are la bază rom, Cola și lime se numește Cuba Libre. În Cuba, în contextul politic existent, băutura este numită Mentrita (minciunică), făcând referire la faptul că țara nu este defapt liberă. 
 5. Trupa Andrew Sisters au interpretat un cover al piesei “Rom and Coca-Cola” scrisă de Lord Invader, în care vorbește despre soldații americanii care se lăsau la voia băuturii ce avea să poarte numele de Cuba Libre. 
 6. Bacardi deși este încă considerat un rom cubanez, aceștia au părăsit insula cubaneză odată ce prohibiția americană a început să afecteze țara, mutându-și fabrica în Puerto Rico. 
 7. “Nica Libre” este varianta adaptată din Nicaragua, unde cocktail-ul conține marca națională de rom, Flor de Caña, și Pepsi. 
 8. "Cuba Libre Preparado" este varianta venezuelană, unde cocktailul se prepară adăugând un strop de gin și unul de Angostura, unul dintre cei mai cunoscuti producători de romuri din Caraibe. 
 9. Roncola este denumirea oferită de către chilieni, denumirea provenind din combinarea termenilor ron, care înseamnă rom și cola, de la Coca-Cola.
 10. Spaniolii îl cunosc sub denumirea de Cubata, denumirea fiind obținută prin alăturarea sufixului –ata, care denotă familiaritate, la numele țării de origine a băuturii, Cuba. 

Tu cum îți prepari deliciosul cocktail cubanez, Cuba Libre? 

Toate comentariile