RETETA COSMOPOLITAN

RETETA COSMOPOLITAN

Cosmopolitan sau simplu, Cosmo, este un cocktail făcut celebru în perioada anilor ‘90 de către serialul Sex and the City. Deși multe cocktail-uri apar și dispar, Cosmo a rămas pe lista preferințelor, mai ales când ești în căutarea unei băuturi cu aspect sofisticat, dar care poate fi consumată cu ușurință.

 1. Cosmopolitan: cum a luat naștere acest cocktail de culoare roz
 2. Rețetă Cosmopolitan: Ingrediente și mod de preparare
 3. Tot ce nu știai despre Cosmopolitan

1. Cosmopolitan: cum a luat naștere acest cocktail de culoare roz

Cosmopolitan este băutura definitorie a unei seri perfecte petrecută între prieteni. Acest cocktail delicios, este modern deși primele mențiunii datează încă din perioada 1930. Cosmo, cocktail-ul în nuanțe roz, are o istorie ușor tulbure, însă cea mai cunoscută teorie datează din 1968.

La acea perioadă o companie producătoare de suc de merișoare, din dorința de a atrage un public adult, printează pe fiecare cutie de suc rețeta unui cocktail numit Harpoon. Rețeta conținea trei ingrediente: vodka, suc de merișoare și lime. Deși lipsea finețea Cosmopolitan-ului, a fost îndeajuns să încurajeze barmanii să înceapă să experimenteze și să se joace cu ingredientele.

La puțin timp după această încercare, spre sfârșitul anilor ‘70, o barmaniță numită Cheryl Cook avea să inventeze un cocktail cu aspect sofisticat, servit într-un pahar pe măsură. Lucrând la un bar din South Beach, Florida, Cheryl observă cererea clienților care doreau să bea un cocktail elegant, asemănător cu Martini, dar care să nu aibă gustul acrișor al acestuia.

Astfel că, Cheryl începe să experimenteze și să se joace cu ingredientele, ajungând la formula finală: vodka cu infuzii de citrice (Absolut Vodka Citrus), triplu sec, lime pentru un gust ușor acrișor și suc de merișoare pentru a echilibra aroma de lime. Băutura avea să fie servită într-un pahar elegant de Martini, ornat cu coajă de portocală.

Cocktail-ul avea să fie denumit Cosmopolitan, făcând referire la celebra revistă de modă cu același nume. Cheryl a dorit să exprime prin acest cocktail, stilul și design-ul celebrei reviste. La puțin timp, barmanii de pretutindeni, auzind de rețetă, au început să experimenteze și să îl servească în întreaga lume.

Cu toate acestea, momentul în care acest cocktail a luat amploare a fost apariția în faimosul serial Sex and the City. Prima dată când apare este chiar episodul 19 din sezonul 2, atunci când Samantha comandă această băutura la bar în timpul unei nunți, restul fiind istorie. Acest serial cunoscut generației din anii 90 este responsabil cu popularizarea brioșelor, a genților semnate de mari case de modă și a Cosmopolitan-ului, care a devenit imediat sinonim cu o băutură pentru femei.

2. Rețetă Cosmopolitan: Ingrediente și mod de preparare

Cosmopolitan este un cocktail ușor de pregătit cu ingrediente puține care nu necesită tehnici speciale de mixare. Dacă te pregătești de o seară petrecută în compania prietenilor dragi și vrei să îi surprinzi, pregătește-le un Cosmo. Cu siguranță îi vei uimi cu această băutură în nuanțe roz, cu un gust dulce-acrișor, servit într-un pahar elegant de Martini.

Ingrediente (o persoană):

 • 40 ml vodka cu aromă de citrice. Folosește Absolut Vodka Citron, o vodkă pură cu aromă ușoară de citrice, pentru un rezultat de neuitat. Este acum disponibil pe debaut.ro la un preț atrăgător.
 • 20 ml triplu sec. Noi îți recomandăm să folosești Cointreau, un lichior fin originar din Franța, cu un gust rafinat de portocală. Cointreau Liqueur este disponibil pe debaut.ro la un preț redus.
 • 20 ml suc de merișoare
 • Suc proaspăt stors de lime

*Dacă vrei să prepari această băutură pentru 2 persoane, dublează cantitățile.

Mod de preparare:

 1. Vei avea nevoie de un pahar tip Martini.
 2. Adaugă toate ingredientele într-un shaker alături de gheața zdrobită.
 3. Amestecă bine ingredientele și toarnă băutura în pahar.
 4. Ornează paharul cu coajă de portocale sau o felie de lime.

3. Tot ce nu știai despre Cosmopolitan

 1. Rețeta din 1934 din Pioneers of Mixing at Elite Bars conținea gin în loc de vodkă, suc de lămâie în loc de lime și sirop de zmeură în locul sucului de merișoare. Această rețetă are 194 de calorii, spre deosebire de rețeta din zilele noastre care are 163 de calorii.
 2. Madonna a contribuit și ea la popularizarea acestui cocktail rozaliu. În 1996, Dale DeGroff, un barman legendar la un bar cunoscut din Manhattan, a început să experimenteze și să perfecționeze rețeta sa, Madonna fiind cea care a fost surprinsă consumând acest cocktail rafinat în mai multe situații.
 3. Cele patru protagoniste ale serialului Sex and the City au continuat să promoveze Cosmopilitan și în filmul de lung metraj cu același nume, în secvența de încheiere acestea fiind surprinse sorbind dintr-un pahar de Cosmo și întrebându-se de ce s-au oprit din a mea bea acest cocktail savuros.
 4. Barmanul Neal Murray susține că el a inventat Cosmopolitan în 1975 în Minneapolis, adăugând un strop de suc de merișoare într-un shot Kamikaze. Cel care avea să testeze invenția lui avea să declare “Wow, ce cosmopolit!” . Acest eveniment influențând alegerea numelui. Există mai multe variațiuni ale acestui cocktail, dacă te simți îndrăzneț și vrei să experimentezi noi arome:
 • Cosmopolitan alb: înlocuiește clasicul de merișoare roșii cu merișoare albe. Rezultatul va fi un cocktail de culoare albă, dar la fel de savuros.
 • Cosmocello: înlocuiește sucul de lime cu limoncello pentru un rezultat îndrăzneț. Poți folos vodka simplă, în locul celei cu arome de citrice.
 • Cosmopolitan de căpșuni: înlocuiește sucul de merișoare cu piure de căpșuni pentru o aromă fructată și o textură diferită.
 • Watermelon Cosmo: folosește lichior de pepene, vodkă simplă, suc de merișoare, suc de lime și lichior simplu. Vei obține un cocktail aromat și dulce.

Cine suntem noi?

Debaut.ro este magazinul online de băuturi de unde îți poți achiziționa cele mai bune, calitative și inedite produse, totul la un preț atrăgător. Indiferent că vrei să faci un cadou excentric sau să organizezi o petrecere, gama noastră variată de produse îți va îndeplini toate așteptările. Te așteptăm pe site pentru a alege produsele dorite.

Toate comentariile