Mojito - un cocktail de milioane

Mojito - un cocktail de milioane

Mojito este cocktail-ul ideal pentru acele zile călduroase la malul mării când tot ce ai nevoie este o băutură răcoritoare și aromată. Mojito a luat naștere în Havana, Cuba, fiind inspirat de cultura și aromele locale. Cu o istorie veche de câteva sute de ani, Mojito a devenit una dintre cele mai populare cocktail-uri din lume, în anul 2016 fiind declarată băutura favorită în Marea Britanie și Franța.

 1. Mojito: cum a luat naștere unul dintre cele mai populare cocktail-uri
 2. Rețetă Mojito: Ingrediente și mod de preparare
 3. Tot ce nu știai despre Mojito

1. Mojito: cum a luat naștere unul dintre cele mai populare cocktail-uri

Mojito este alegerea ideală pentru zilele călduroase și petrecerile fără de final. Dacă ai comandat cel puțin o dată un Mojito, află că acest cocktail aromat are o istorie bogată ce începe încă din anii 1500.

În ani 1500, Sir Francis Drake, un capitan de vas de origine britanică, ajuns în dreptul Cubei, decide să oprească vasul și să trimită o parte din echipaj la țărm. Ajunși în Havana, aceștia încep căutarea pentru remedii împotriva dizenteriei și scorbutului, două afecțiuni epidemice care ar fi putut avea un final îngrozitor pentru echipajul vasului.

Aceștia au primit cinci ingrediente care aveau mai târziu să devină rețeta de bază a cunoscutului Mojito: aguardiente de caña (o formă brută de rom produsă din trestie de zahăr), lime, melasă de la trestia de zahăr și mentă. Deși sucul de lime era în de-ajuns să prevină cele două afecțiuni, celelalte ingrediente au făcut ca băutura să fie mult mai plăcută. Un cocktail numit “El Draque”, probabil după Sir Francis Drake însuși, care conținea ingrediente similare a devenit popular în Cuba imediat după acest episod.

Unii istorici susțin că sclavii africani care au lucrat în câmpurile cubaneze de trestie de zahăr în timpul secolului al XIX-lea au avut un rol esențial în apariția cocktail-ului. Guarapo, melasă din trestie de zahăr obținută după rafinarea zahărului, era o băutură populară printre sclavii africani. Guarapo era ingredientul principal al cocktail-ului numit Mojito, însă sucul de lime a lipsit din rețeta de bază.

Există mai multe teorii în ceea ce privește originea numelui cocktail-ului: una dintre aceste teorii susține că denumirea a fost inspirată de cuvântul mojo, un condiment cubanez din lime care este folosit pentru asezonarea mâncărurilor. O altă teorie susține ideea conform căreia numele a fost inspirat de termenul spaniol “mojadito” (în traducere,un pic umed), diminitivul termenului “mojado” (tradus ud).

Deși istoria cocktail-ului este un pic încețoșată, un lucru este cert. Mojito a început să câștige popularitatet în anii 1930, în frumoasa capitală cubaneză, Havana, cu mult înainte ca personalități celebre precum Brigitte Bardot, actorul australian Errol Flynn sau Ernest Hemingway, să îl transforme în acest trend mondial.

Un nume important în istoria Mojito-ului este Ernest Hemingway. Dintr-o pasiune arzătoare pentru Cuba, unde a petrecut o perioadă ca jurnalist, iubitul scriitor Ernest Hemingway a descoperit Mojito și s-a îndrăgostit iremediabil de aroma și textura acestui cocktail. La Bodeguita del Medio este barul în care Hemingway a descoperit pentru prima dată Mojito.

Pentru a-și demonstra atracția pentru Mojito, scriitorul a scrijelit pe unul dintre pereții barului celebrul citat care avea să transforme barul într-o adevărată atracție turistică, “My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita” (în traducere, Mojito-ul îl beau în La Bodeguita, daiquiri-ul îl beau în El Floridita).

Dacă ajungi în frumoasa și îndepărtata Cuba nu rata acest bar faimos în vizita ta. La Bodeguita del Medio încă există și zi de zi așteptă turiștii cu preparate tradiționale, muzică ritmată și cu renumitul Mojito, direct de la sursă.

2. Rețetă Mojito: Ingrediente și mod de preparare

Surprinde-ți prietenii cu un cocktail aromat! Mojito este un cocktail ușor de preparat care necesită cinci ingrediente accesibile. Este bine de știut că pentru a obține gustul autentic cubanez, secretul stă în modul în care îl prepari. De aceea, înainte de a te apuca de amestecat, citește cu atenție pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Ingrediente (o persoană):

 • 50 ml rom alb. E bine de știut că un rol important în istoria Mojito-ului îl are Bacardi. Pentru un gust autentic folosește Bacardi Carta Blanca, un rom alb cu o aromă delicată de migdale și vanilie. Îl găsești disponibil pe debaut.ro la un preț atractiv. 
 • 12 frunze proaspete de mentă
 • 2 lingurițe de zahăr brun
 • Jumătate de lime pentru suc
 • 25 ml apă minerală carbogazoasă
 • Gheață zdrobită

*Dacă vrei să prepari această băutură pentru 2 persoane, dublează cantitățile. 

Mod de preparare:

 1. Vei avea nevoie de un pahar înalt, de tip Collins. Stoarce jumătatea de lime în pahar (pentru o aromă mai bogată îți recomandăm să presezi lime-ul ușor în mână) și adaugă cele două lingurițe de zahăr brun.
 2. Ia cele 12 frunze de mentă și presează-le cu putere între palme pentru a-și elibera aroma, după care rupele în două, freacă ușor gura paharului și aruncă-le în pahar. 
 3. Adaugă gheața zdrobită până la mijlocul paharului. Amestecă ușor ingredientele fără a zdrobi frunzele de mentă.
 4. Toarnă cei 50 ml de rom alb și amestecă ingredientele.
 5. Umple paharul cu restul de gheață și apă minerală carbogazoasă.
 6. Ornează paharul cu frunze de mentă și felii de lime

Spre deosebire de alte cocktail-uri, Mojito este o băutură cu multă personalitate, în ciuda ușurinței cu care se prepară. Rețeta de bază poate fi ajustată în funcție de preferințele tuturor, așa că, nu îți fie teamă să înlocuiești romul, cu vodkă sau chiar gin, lime cu lămâie, mere sau căpșuni, zahărul brun cu zahăr pudră și lista poate continua.

3. Tot ce nu stiai despre Mojito

 1. Unii istorici susțin ideea conform căreia numele Mojito a fost inspirat de un cuvânt cu origine africană, mojo, care înseamnă talisman.
 2. James Bond și Jinx (Halle Berry) au crescut popularitatea Mojito-ului în filmul Die Another Day din 2002. Într-o secvență din film, Bond este surprins având o discuție cu Jinx, în timp de soarbe dintr-un pahar cu Mojito. 
 3. Conform Google Trends, polonezii caută cel mai des cuvântul mojito spre deosebire de alte țări.
 4. Pentru a aromă mai bogată, poți încerca să înlocuiești zahărul brun cu miere, iar apa minerală carbogazoasă cu Ginger Ale. 
 5. Dacă te-ai săturat de cuburile de gheață obișnuite care se topesc și fură din aroma băuturii, încearcă aceste cuburi de gheață Mojito care conțin apă, suc de lime și zahăr. 
 6. Există numeroase variații ale clasicului Mojito, așa că dacă te simți îndrăzneț poți încerca aceste noi combinații:
 • Mexican Mojito: înlocuiește romul cu tequila.
 • Dirty Mojito: înlocuiește romul alb cu rom brun condimentat, precum Captain Morgan Dark Spiced Rum.
 • English Mojito: înlocuiește romul și apa minerală cu gin și Sprite.
 • Mojito Royal: șampania va înlocui apa minerală.
 • Greek Mojito: folosește Metaxa, în locul clasicului Bacardi.

Cine suntem noi?

Debaut.ro este magazinul online de băuturi de unde îți poți achiziționa cele mai bune, calitative și inedite produse, totul la un preț atrăgător. Indiferent că vrei să faci un cadou excentric sau să organizezi o petrecere, gama noastră variată de produse îți va îndeplini toate așteptările. Te așteptăm pe site pentru a alege produsele dorite.

Toate comentariile