Caipirinha - cel mai consumat cocktail al Braziliei

Caipirinha - cel mai consumat cocktail al Braziliei

Caipirinha este cel mai cunoscut și consumat cocktail al Braziliei, băutură de referință pentru întreaga cultură braziliană. Încadrată în aceași categorie cu băuturile exotice și răcoroase - mojito, margarita și daiquiri - caipirinha este un cocktail perfect pentru zilele călduroase de vară.

Dacă denumirea cocktail-ului te face să te gândești de două ori înainte să comanzi, să știi că pronunția nu este deloc complicată: Kai-Pee-Reen-Ya. Gata, acum poți să te bucuri de acest cocktail seducător.

 1. Istoria Caipirinha: unde a luat naștere acest cocktail delicios
 2. Rețetă Caipirinha: Ingrediente și mod de preparare
 3. Tot ce nu știai despre Caipirinha

1. Istoria Caipirinha: unde a luat naștere acest cocktail delicios

Caipirinha, băutura națională a Braziliei, are o istorie ușor incețoșată, pe alocuri. Deși este cea mai consumată băutură a Americii de Sud, originile ei nu se cunosc cu exactitate. Cea mai veche mențiune datează din 1856, în satul Paraty, o vreme în care holera cauza mari probleme. Caipirinha, deși nu avea aceași denumire, era salvarea populației care nu mai putea consuma apă din cauza problemelor cauzate de holera.

O altă mențiune a cocktail-ului amintește de o perioadă grea din Primul Război Mondial, pe când gripa spaniolă a pus stăpânire pe mare parte din populația lumii. Rețeta originală conținea cachaça, lămâi verzi, miere și usturoi, toate amestecate împreună. Lămâia era folosită datorită concentrației ridicate de vitamina C care împreună cu alcoolul grăbea procesul de absorbție al vitaminelor în organism.

Caipirinha, sub forma pe care o știm în prezent, a început să crească în popularitate o dată cu evenimentul olimpic din Rio de Janeiro, detronând până și cocktail-ul preferat al americanilor, margarita.

Ingredientul principal al cocktail-ului este cachaça, o băutură tradițională produsă în Brazilia, asemănătoare cu romul, care a început a fi produsă în 1500. Cachaça este produsă prin distilarea sucului obținut din trestie de zahăr . Deși este o băutură cu o concentrație mare de alcool, cachaca se poate consuma și simplă sau ca bază pentru unele dintre cele mai cunoscute cocktail-uri - Mojito, Cuba Libre sau Daquiri.

Deși de multe ori cachaca este confundată cu romul, ambele băuturi fiind obținute din trestie de zahăr, trebuie să știi că cele două sunt extrem de diferite. Romul este obținut prin distilarea melasei din zahăr, un sirop de culoare maronie obținut în urma procesului de rafinare a zahărului. Cachaca, pe de altă parte, este produsă prin distilarea sucului proaspăt obținut din trestie de zahăr. De asemenea, cachaca trece printr-un proces de rafinare mai atent realizat, iar învechirea se face în diferite butoaie aromatice specifice Braziliei, spre deosebire de rom care este învechit în butoaie de stejar.

Deși este o băutură greu de găsit la noi în țară, noi îți recomandăm Pitu Cachaca, o băutură tradițională din Brazilia, disponibilă acum la un preț atrăgător pe debaut.ro. Ingredientul principal al acestei băuturi este trestia de zahăr, care după ce este proaspăt culeasă este presată și lăsată la maturat în cuve de lemn pentru câteva săptămâni.

Mirosul este proaspăt cu note intense de anason, plante rădăcinoase și fum. Gustul este puternic și ușor condimentat cu note de piper și anason. Finish-ul este lung și condimentat, perfect pentru realizarea cocktail-ului renumit, caipirinha.

2. Rețetă Caipirinha: Ingrediente și mod de preparare

Caipirinha, acest cocktail cu gust răcoritor, te va duce cu gândul la cultura Braziliei, la culorile și energia de pe străzile braziliene și nu în ultimul rând de carnavalul de la Rio. Ingredientul de bază, cachaca, este o băutură tradițională din Brazilia, asemănătoare cu pălinca românească.

Ingrediente (o persoană):

 • 50 ml Cachaca. Deși o băutură greu de găsit la noi în țară, găsești disponibilă pe debaut.ro, Pitu Cachaca, o băutură tradițională din Brazilia, baza perfectă pentru caipirinha.
 • 2 lingurițe de zahăr, poți folosi zahăr brut sau sirop de zahăr
 • 1 lime tăiată în 8 felii
 • Cuburi de gheață sau gheață zdrobită

*Dacă vrei să prepari această băutură pentru 2 persoane, dublează cantitățile. 

Mod de preparare:

 1. Pune feliile de lime într-un shaker și începe prin a le pisa pentru a scoate tot sucul din acestea.
 2. Adaugă zahărul și continuă sa pisezi și să amesteci cele două ingrediente. Este important ca zahărul sa se dizolve în întregime și fructul să fie mărunțit. 
 3. Pune gheață, de preferat să optezi pentru cuburi de gheață cât mai mici sau gheață deja zdrobită.
 4. Adaugă 50 ml de Cachaca și agită cu putere.
 5. Toarnă conținutul într-un pahar de cocktail cu gură largă.
 6. Ia o felie de lime tăiată la jumătate, presărată cu zahăr în prealabil și fixeaz-o pe gura paharului.

Caipirinha nu este greu de realizat, este important să respecți câteva reguli simple pentru a obține cocktail-ul perfect. În funcție de cât de amară îți dorești să fie rezultatul final, poți să adaugi sucul a două sau chiar trei lime. De asemenea, în momentul în care începi a pisa lime-ul evită să presezi și coaja fructului, deoarece aceea va lasă un gust amar. Zahărul poate fi adăugat înainte sau după ce ai început să zdrobești fructule, dar să fii atent ca acesta să fie dizolvat în întregime.

3. Tot ce nu știai despre Caipirinha

 1. Caipirinha are mai multe variațiuni care au apărut din cauza lipsei ingredientului principal, cachaca, Caipiroska și Caipirissima care au ca ingredient principal vodka, respectiv romul alb. 
 2. Exista mai multe interpretări ale clasicului Caipirinha care au înlocuit clasicul lime cu fructe ce pot fi stoarse cu ușurință și sunt cunoscute sub numele de Fruit Caipirinha sau Caipifruta.
 3. Caipirinha are peste 13 variante posibile de pregătire, unde lime-ul este înlocuit sau însoțit de alte fructe delicioase: kiwi, mango, căpșuni, portocală roșie, ghimbir, fructul pasiunii, busuioc și pepene roșu, zmeură, mure sau cireșe.
 4. Caipirinha a fost recunoscută în mod oficial drept băutură tipică Braziliei în 2003, la cererea și insistențele președintelui țării de la acea vreme,  Lula da Silva.
 5. Cea mai bună caipirinha se servește pe plaja Ipanema în Rio de Janeiro alături de o porție delicioasă de sardine prăjite, în compania celor mai buni prieteni.

Cine suntem noi?

Debaut.ro este magazinul online de băuturi de unde îți poți achiziționa cele mai bune, calitative și inedite produse, totul la un preț atrăgător. Indiferent că vrei să faci un cadou excentric sau să organizezi o petrecere, gama noastră variată de produse îți va îndeplini toate așteptările. Te așteptăm pe site pentru a alege produsele dorite.

Toate comentariile